Materiaalonderzoek Hennep

2017-2018  Academie Minerva

Voor een ontwerp- en materiaalonderzoek heb ik gewerkt met hennep. Hierbij ben ik opzoek gegaan naar manieren om interieurproducten te kunnen maken met hennep als grondstof.

Hennepvezels zijn de sterkste natuurlijke vezels. De uitdaging was het creëren van stijfheid en kracht in het materiaal waardoor het makkelijker te bewerken en toe te passen is.

 

In een tijd waarin we met zijn allen bezig zouden moeten zijn met de verbetering van de conditie van de aarde zou hennep het antwoord kunnen zijn als het gaat om materiaalgebruik.

Hennep is een snelgroeiend en duurzaam  gewas dat lokaal geoogst wordt (Oost-Groningen). In hennep als grondstof zie ik een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van hout en kunststof (denk hierbij aan de ontbossingen en de plasticsoup)

 

Als productontwerper voel ik me verantwoordelijk voor de impact die mijn producten hebben op onze leefomgeving, in deze gedachtegang is hennep hét antwoord als het gaat om materiaalgebruik.

  

Ik ben opzoek gegaan naar manieren om van de zachte en flexibele vezels producten te kunnen maken. Door tijdens dit onderzoek enkel natuurlijke en biologisch afbreekbare middelen te gebruiken ben ik trouw gebleven aan de duurzame en milieuvriendelijke eigenschappen van de hennepplant.

  

Hennep is een duurzaam en snelgroeiend gewas. Daarnaast is hennep een lokaal gewas dat in Oost-Groningen wordt verbouwd en verwerkt tot verschillende grondstoffen en halffabricaten voor de meest

uiteenlopende toepassingen.

Met de uitkomsten van dit materiaalonderzoek heb ik een aantal producten gemaakt. De vergadertafel en de tulpenvazen zijn eerste aanzetten tot een collectie interieurproducten.

Ik kijk er naar uit om dit materiaal verder te onderzoeken en toe te passen in interessante producten. Hierbij denk ik aan meubels, lichtobjecten en interieuraccessoires, door de akoestische eigenschappen en de warme en vriendelijke uitstraling zou het ook prima kunnen functioneren als wand-/interieurbekleding.

 

Hennep is een gewas dat weinig nodig heeft. Het heeft geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig en zeer weinig water. Doordat er op 1 m2 ruim100 hennepplanten kunnen groeien en doordat hennep het gehele jaar verbouwd kan worden is de opbrengst per hectare zeer hoog, dit in combinatie met de hoge c02 opname en de eigenschappen om de bodem waarop het groeit te verrijken maakt hennep voor mij een bijzonder gewas waar ik veel potentie in zie als het gaat om materialisering van verschillende producten.

Mijn ambitie is het ontwerpen van een serie interieurproducten als resultaat van deze materiaalstudie.

 

 

Op dit moment ben ik nog steeds actief opzoek naar vernieuwende toepassingen met hennepvezels.

Vergadertafel Hennep

In opdracht heb ik een vergadertafel mogen ontwerpen en maken, de tafel is geschikt om met ruim 16 personen aan te zitten. Het tafelblad bestaat volledig uit hennepvezels en is biologisch afbreekbaar! 

Vergadertafel Hennep, L: 460 cm B: 150 cm H: 76 cm

Tulpenvaas hennep

Studiemodellen

Proces

Hennep-panelen

Materia

Materia is een databank dat opzoek is naar innovatieve materialen, onlangs hebben zij mijn henneppanelen in hun collectie opgenomen.

https://materia.nl/material/hemp-panels/